Snorkelen 1


EXAMENPROGRAMMA ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA’S SNORKELEN – nieuwe eisen NRZ mei 2007
Uitrusting dient zelf aangeschaft te worden.
DUIKBRIL moet goed passen en mag niet lekken, moet voorzien zijn van neusknijper en splintervrij en gehard glas(tempered).
SNORKEL dient van het open J-type te zijn: mag niet voorzien zijn van zogenaamde automatische sluitende klepjes of een balletje, aan korte eind van de J hoort een flexibel mondstuk te zitten(zonder scherpe randen), dat goed in de mond past. Het langste deel van de snorkel mag niet langer dan 40 cm. zijn; inwendige diameter is 1.8 cm.(minimaal).
ZWEMVLIEZEN Voor jeugdigen t/m 12 jaar mag de lengte van de zwemvliezen de 40 cm. niet overschrijden, terwijl de breedte niet groter mag zijn dan 24 cm. Vliezen die gebruikt worden door jeugdigen t/m 12 jaar dienen geheel uit het zelfde materiaal gemaakt te zijn.
 
Belangrijk om te weten is dat bij snorkelduiken regelmatig drukverschillen in het gehoorstelsel onstaan. Om deze drukverschillen op te heffen dienen de oren regelmatig geklaard te worden. In verband hiermede is het gebruik van oordoppen verboden.

 

met zwemvliezen

 

Te water gaan met een kopsprong, aansluitend 25 meter borstcrawl
Starten in het water, na 15 meter zwemmen in maximaal 2 duiken 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep)

 

met snorkeluitrusting
Te water gaan met een schredesprong, aansluitend 50 meter snorkelen opnderbroken door 4x 2 draaien om de lengte-as(links- en rechtsom).

Starten in het water, 50 meter snorkelen onderbroken door 2x een hoekduik richting bodem en aansluiten 10 meter onderwater zwemmen.

Starten in het water, onder water zwemmen en ondertussen twee uiteinden van een touw aan elkaar knopen met een platte knoop
Minimaal 2 voorwerpen in 2 verschillende kleuren( die via de onderwater praatstok worden doorgegeven) ophalen van de bodem( minimaal 1 meter diep)

Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, vervolgens nog een keer linksom of rechtsom door dezelfde hoepel
Starten in het water, 25 meter snorkelen met één zwemvlies